zilverkeurtekens

Hoe test je of het zilver wel echt is ?

Zilver testen ?

Misschien heb je een aantal “zilveren” gebruiksvoorwerpen of sieraden, waarvan je sterk het vermoeden hebt dat het wel eens helemaal geen zilver hoeft te zijn. Maar slechts een minieme hoeveelheid puur zilver bevat. Of zelfs helemaal niets. Dus je wilt het zilver testen ?
Hier vind je enkele tips en tests die je kunt uitvoeren, om te zien of nu wel of niet om zilver gaat.

 De Magneet Test

De eerste test is een simpele en eenvoudig uit te voeren test.
Gebruik hiervoor een zeer sterke magneet. Als jouw magneet sterk kleeft aan het stuk, het heeft een ferromagnetische kern en is het voorwerp niet gemaakt van zilver. Zilver is namelijk paramagnetisch en vertoont slechts zwakke magnetische effecten.

De ijs Test

Hiervoor heb je een bevroren stuk ijs nodig. Houd het ijs in de vriezer totdat je het nodig hebt voor de test.

Zilver heeft de hoogste thermische geleidbaarheid van alle voorkomende metalen of legeringen, koper krijgt een goede tweede plaats. Deze test werkt goed met grotere voorwerpen, maar zal moeilijker worden om uit te voeren op kleine zilveren sieraden.

Plaats jouw stuk ijs direct op het zilver. En houdt het zilver goed in de gaten. Het ijs begint onmiddellijk smelten, alsof het op iets warms is geplaatst, in plaats van alsof het op iets van kamertemperatuur was geplaatst.

Het uitvoeren van een chemische analyse test (professionele test)

Gebruik een chemische analyse als er geen stempel in het zilver staat, of als alle andere tests niets overtuigend zijn.

Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat je op een paar handschoenen en een bril draagt. Je gaat werken met een bijtend zuur om het voorwerp op zuiverheid te testen. En dit soort zuur kan de huid verbranden en irriterende ogen veroorzaken. Veiligheid staat voorop !

Om het zilvergehalte te zilver testen, kras je een lijn van zilver afkomstig van het te toetsen voorwerp, op een toetssteen. Vervolgens laat je een druppel toetswater voor zilver over deze zilveren streep lopen. Puur zilver zal een helder rode verkleuring geven, terwijl sterling veel donkerder rood zal opleveren. 2e gehalte of 3e gehalte zilver zal een meer bruin-rode verkleuring geven.

Houd er rekening mee dat je met deze methode jouw zilveren object iets zult beschadigen. Als je vermoedt dat je een voorwerp van hoge waarde hebt, kunt je beter overwegen om het zilver gehalte door professionals te laten achterhalen. Ik adviseer jou graag !

Indien je een toets-set voor zilver testen aan zou willen schaffen. Dan help ik jou daar graag aan.

Maar pas op ! Het risico van de behandeling met deze chemicaliën is giftig en niet zonder gevaar.

Waarschuwing : De tests die u hier leest zijn niet 100% waterdicht ! Vooral de eerste twee tests zijn niet doorslaggevend. Indien je wilt weten of het “zilver” dat je hebt echt zilver is. Kunt je het best bij me langs komen om het zilver professioneel te laten testen.

De producten die je bij me koopt zijn voorzien van keurtekens zoals op de afbeelding. Dit zijn zilveren producten gemaakt van 1e gehalte, dat is een samenstelling van 92,5% puur zilver met in de resterende 7,5% legering meestal een bijzet van koper. Zodra je het juiste keurteken in jouw sieraad aantreft. Kun je er zeker van dat het sieraad van zilver gemaakt is. Deze keurtekens worden namelijk slechts door twee onafhankelijke instanties uitgegeven. Voor meer informatie: http://www.waarborgholland.nl/
Aangezien deze keurtekens vaak slecht leesbaar zijn zonder hulpmiddel. Raad ik je aan een juweliers loupe te gebruiken.

Vergelijkbare berichten