Waarom wordt zilver zwart ? Oorzaak en oplossing

U heeft het vast wel eens mee gemaakt. Een mooi zilveren sieraad wordt zwart. Hoe kan dat nu toch opeens !?
Lees verder en kom erachter hoe het komt en wat u er aan kan doen.

“Waarom worden mijn zilveren sieraden grijs, zwart of bruin?” Vaak denken mensen dat er iets mis is met hun sieraden als dit gebeurt, maar in werkelijkheid is aanslag een natuurlijke reactie van zilvermetaal en de zuurstof die we inademen.

Waarom wordt zilver zwart ? Oorzaak en oplossing

Veel dingen kunnen het zwart worden versnellen; luchtvervuiling, de mineralen in uw water (en het dragen van uw zilveren sieraden in de douche kan dit proces ook versnellen), wonen of werken in de buurt van een chemische, elektrische of productie-installatie zijn allemaal dingen die sneller verkleuring kunnen veroorzaken. Maar er is geen vaste regel voor hoe lang het duurt voordat uw sieraden bezoedelen; sommige mensen dingen beginnen te bezoedelen in slechts een paar dagen, terwijl anderen weken of maanden duren.

Zilveren armband

Interessant: Niet al het zilver verkleurt even gemakkelijk. Zilveren sieraden bestaan doorgaans voor 92,5% uit puur zilver. Dat betekent dat er nog 7,5% andere metalen aan de legering toegevoegd worden. Deze mix van zilver en andere metalen wordt ook wel een legering genoemd. De ene legering verkleurt wat gemakkelijker dan de andere.

Pas op voor reinigingsmiddelen en chemicaliën!

Zilververkleuring gaat sneller in gebieden met een hoge luchtvochtigheid en op plaatsen waar de lucht sterk vervuild is. Ook kan elk contact met materialen zoals haarlak, cosmetica, deodorant, parfum, bleekmiddel, bodylotion, enz. Het proces van aanslag bespoedigen. Het zilver in uw sieraden kan oxideren wanneer het reageert met zuren in de huid, het vocht van zweten. Ook kan het werken of wonen in een chemisch, productie- of elektrisch bedrijf snel en gemakkelijk verkleuring veroorzaken.

Dit zijn enkele veelvoorkomende boosdoeners die verkleuring veroorzaken:

Contact met zwavelverbindingen
Zwavel-verbindingen zijn ook verantwoordelijk voor het aantasten van zilver. Draag uw zilveren sieraden niet in omgevingen die sterk vervuild zijn. Wees ook voorzichtig bij het omgaan met olie of kolen en bij het bereiden van voedsel dat zwavel bevat, zoals uien, eieren, vis of schaaldieren.

Vochtigheid en vocht
Koper dat zich in de sterling zilveren sieraden bevindt, reageert met vocht op de huid of in de lucht, wat leidt tot groene verkleuring en aanslag. Dit komt vaak voor in warme en vochtige klimaten en treft ook mensen met een vochtige huid.

Cosmetica of make-up
Make-up op de huid of vlekken op de doek is een veel voorkomende oorzaak van vlekken of zwart worden. Er zijn chemische verbindingen aanwezig in cosmetica die relatief harder zijn dan de zilveren sieraden zelf. Deze verbindingen wrijven de kleinste metaaldeeltjes af die eruit komen als gitzwart stof.

Net als elk ander item dat je bezit en leuk vindt, is het beter om een ​​probleem te voorkomen voordat het verergert in plaats van te proberen het zonder succes op te lossen. De meest eenvoudige tip om te beheersen die helpt bij het voorkomen van aantasting van de sterling zilveren sieraden, is om de sieraden schoon te houden en op de juiste manier op te slaan.

 Hoe verwijder ik aanslag?

De beste manieren om te zorgen voor verkleuring op zilver is:

 • Een Silver Cleaner, verkrijgbaar in de meeste supermarkten en bij juweliers. Op deze manier weet je wat je krijgt speciaal voor je zilver, en is het zachtaardig.
 • Een polijstdoek, online verkrijgbaar of bij juweliers.
 • Huismiddeltjes; Ik waarschuw hier vaak voor omdat de resultaten onvoorspelbaar kunnen zijn. Sommige mensen denken dat zuiveringszout en aluminium folie werken. En hoewel het resultaat verbluffend kan zijn. Laat het op lange termijn een lelijke transparante grijs-witte laag achter. Die er slechts met polijsten er weer af gaat.

  Uw naam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer

  Vraag of Opmerking

  * Verplicht in te vullen.

  Heeft u vragen of opmerkingen ? Laat dan en bericht of achter. Of schrijf een reactie op deze pagina. Dan neem ik kontakt met u op.

  Hoe test je of het zilver wel echt is ?
  Zilver testen ? Misschien heb je een aantal “zilveren” gebruiksvoorwerpen of sieraden, waarvan je sterk het vermoeden hebt dat het wel eens helemaal geen zilver hoeft te zijn. Lees meer ..

  “Hoe test ik platina” !?
  Stel je hebt een prachtige ring met een mooie edelsteen gekregen, geërfd, of gekocht. En je hebt het vermoeden dat de ring is gemaakt van Platina. Maar je weet het niet zeker… En je vraagt jezelf af “Hoe test ik platina” !?

  Vergelijkbare berichten