Bel voor vragen +31 628665679

***    Gratis verzenden (NL) vanaf € 20    ***

Ik maak sieraden in mijn eigen atelier.

Sieraad laten maken ?

Wil u een sieraad laten maken? Of vraagt u zich af hoe een sieraad wordt gemaakt? Enig idee wat er allemaal bij komt kijken om een sieraad te maken? Lees verder en al uw vragen worden beantwoord !

Stap 1 – Het ontwerp

De eerste stap is het bedenken of ontwerpen van het sieraad.
Sommige Juweliers of goudsmeden zijn zeer creatief. Terwijl andere juweliers meer technisch onderlegd zijn en vertrouwen op de designer of de klant om hen te vertellen wat ze gemaakt willen hebben. Hoe dan ook – het is belangrijk om iemand bij het ontwerpproces te betrekken die verstand heeft van het maken van sieraden, om ervoor te zorgen dat er geen sprake zal zijn van ontwerpfouten in het ontwerp. Het sieraad moet namelijk wel draagbaar zijn als het klaar is !!

Het is aan te raden om aan te  geven wat u besteden voordat u het sieraad laat ontwerpen. En een prijsopgave te vragen nadat het ontwerp klaar is. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan.

Een aantal punten om rekening mee te houden over de kosten bij het laten maken van een handgemaakt sieraaad:

 • Sommige juweliers zullen een vergoeding vragen voor met maken van een ontwerp, ongeacht of je besluit om het stuk te laten maken. Vraag dus van tevoren of het maken van een ontwerp vrijblijvend is of dat er kosten mee gemoeid zijn.
  ** Ikzelf breng geen kosten in rekening voor het maken van een ontwerp. En het ontwerptraject is vrijblijvend.  **
 • Maak duidelijke afspraken hoe lang het duurt voor het ontwerp klaar is. En vraag naar de verwachte levertermijn voor het maken van het sieraad.
 • Zoek uit of er extra kosten zijn als je een spoedklus hebt.
 • Zijn er extra kosten voor het laten maken van meerdere voorontwerpen?
 • Zorg ervoor dat je een specificatie krijgt van de prijs. De juwelier/goudsmid moet bereid zijn om u een goed onderbouwde offerte te geven voordat u akkoord gaat met het laten maken van het sieraad.

Edelsmederij wim van Geel

Stap 2 – Het maken van het sieraad!

Als het idee er is, de ontwerpschets klaar is en je een prijs hebt afgesproken. Dan pas kan begonnen worden met het maak-proces.
O spannend ! Het sieraad kan gemaakt worden !!

Dat is het moment dat de ambachtsman aan het werk gaat. Een goudsmid heeft verschillende technieken om sieraden te maken. Een daarvan is het zgn. constructie-werk. Dit houdt in dat de benodigde onderdelen direct worden vervaardigd. De goudsmid maakt met behulp van zagen, vijlen, tangen, diverse andere goudsmidsegereedschappen en een soldeerbrander metalen onderdelen in de vorm die gewenst is. Hoewel een beproefde methode, dit proces is arbeidsintensief en heeft wel zijn beperkingen.

De andere werkwijze is het maken van een model of prototype en hiervan een afgietsel te maken in edelmetaal. Zo’n prototype wordt over het algemeen in kunststof gemaakt. Deze techniek zorgt over voor betere resultaten bij een meer complexe vormgeving en fijne detailleringen. Én geeft de  goudsmid meer controle.

Wasmodel maken

Dit is de een manier waarop veel van de uniek gemaakte sieraden wordt geproduceerd. Eerst wordt het stuk gebeeldhouwd uit was op de juiste maat en in de goede verhoudingen. Meer organische vormgegeven stukken worden vaak met de hand gesneden. Dit model kan tussentijds nog aan de klant getoond worden. Om te bespreken of het naar wens is. In deze fase kunnen nl. nog gemakkelijk wijzigingen aangebracht worden.

3d prototype

Voor technische gecompliceerde stukken die meer precieze details vergen, maken wij gebruik van speciale software om een driedimensionaal model te maken. Het stuk kan worden gebouwd en aangepast in de computer en dan zal een driedimensionale printer een op schaal versie van het sieraad maken in kunststof.

Gieten

Als het prototype of het wasmodel klaar is, is de volgende stap er een afgietsel van maken in het edelmetaal. Het model wordt ingekapseld in het gips, die droogt en wordt keihard. Het geheel wordt vervolgens verwarmd in de oven, waardoor het kunststof/de was smelt of verbrand en een holte van het origineel in het gips achter blijft, dat is precies de vorm van het gewenste stuk. Vervolgens wordt gesmolten metaal gegoten in de holte van het gips en afgekoeld. Dit is een proces dat bekend staat als “verloren was”-methode omdat de oorspronkelijke wasmodel in het gietproces zal worden vernietigd.

Stap 3 – Afwerken

Nadat het model in goud (of platina, palladium of zilver) is gegoten, wordt het schoongemaakt en gepolijst. Dan zijn gereedschap markeringen verwijderd en het sieraad wordt geïnspecteerd op eventuele gebreken veroorzaakt tijdens het gietproces.

Stap 4 – Edelstenen en/of extra bewerkingen

Wanneer het om een sieraad gaat waar men edelstenen in verwerkt wil hebben, zal dit doorgaans door een specialist gedaan worden. Deze zetter heeft de expertise en speciaal gereedschap om het gewenste resultaat te leveren. Menig goudsmid kan prima edelstenen zetten maar voor het betere precisie werk maken wij graag gebruik van de ervaring en vaardigheden van de zetter. Ook voor andere bewerkingen zoals graveringen, oppervlakte bewerkingen, op maat geslepen edelstenen, word vaak de hulp ingeroepen van een specialist.

Stap 5 – Polijsten: Het sieraad is bijna klaar !

Tijd voor de laatste inspectie. Het sieraad wordt nagelopen op laatste kleine krasjes en ook grondig gereinigd, waardoor alle polijstpasta’s  ,vingerafdrukken en andere onzuiverheden worden verwijderd. Het werk is gedaan, het sieraad wordt opgeborgen in een doos. En u als klant kan een email of telefoontje verwachten.

Als je jouw handgemaakte stuk op gaat halen of toegestuurd krijgt, is het belangrijk om een paar dingen te onthouden:

 • Zorg ervoor dat je het sieraad goed past als het klaar is. En mocht je twijfels hebben over de maat goed, win dan een gerust advies in bij de maker of een andere juwelier of goudsmid.
 • Vraag hoe je het sieraad mag onderhouden. En of er bijzonderheden zijn bij het gebruik. Voorbeelden: Afdoen bij het handen wassen, niet chemisch reinigen, oppassen met stoten of niet laten vallen, etc.
 • Het is gebruikelijk om een sieraad waar edelstenen in gezet zijn, minimaal eens per jaar te laten controleren. Soms is het aan te raden dit tweemaal per jaar te laten doen.
 • Kijk of vraag of de winkel enige vorm van garantie biedt voor het handgemaakte sieraad. Meestal is dit alleen op fabricagefouten.

 

Mocht je een wens hebben. Of met mij willen brainstormen ? Een of meerdere ontwerpschetsen laten maken is altijd vrijblijvend.
Als je het onderstaande contact formulier invult zal ik contact met je opnemen. Of jij mag mij bellen op 0628665679 (ook whatsapp)

Maak een afspraak

Uw naam *

Uw e-mail *

Uw telefoonnummer

Uw bericht

* Verplicht in te vullen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gratis verzending (NL)

Voor orders vanaf € 20

14 dagen bedenktijd

Met geld terug garantie

Snelle levering

3 tot 4 werkdagen

100% veilig betalen

PayPal / MasterCard / Visa

© Copyright 2019 Ontwerpen en foto’s zijn eigendom van Wim van Geel.