image
Het is alweer ca. 15 jaar geleden dat ik mijn eerste 3d tekening heb gemaakt. En sinds die tijd is er zeer veel veranderd.

Wij leven in het informatie tijdperk. En daar ben ik een maand of twee geleden met mijn neus op gedrukt. Toen een stagiaire mij wees op de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn op gebied van 3d-ontwerpen en 3-d printen. Ik kwam er achter kwam dat er een schat van informatie te vinden is op het internet over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van CAD (computer-aided design).

Na enig onderzoek op internet, kwam ik er achter dat er verschillende goede software pakketten op de markt zijn. Waarmee je levensechte tekeningen van sieraden kan maken (zie afbeelding).
En dat niet alleen. Ik vond complete handleidingen hoe ik met deze software de mooiste sieraden maken kan. En om het nog mooier te maken, ik ontdekte dat het zelfs mogelijk is om van deze driedimensionale ontwerpen een driedimensionale print te laten maken !! Met andere woorden, er bestaan printers die het sieraad voor jou maken 🙂 Het gaat zelfs zo ver dat vrijwel alles wat je tekent geprint/gemaakt kan worden. Eindeloze mogelijkheden dus ..

3d tekening van geelgouden Alliance ring met Diamant ''Graduate''

Toen ik mij dit realiseerde, ben ik er natuurlijk vol in gedoken.
Ik heb de software inmiddels op mijn computer staan en kan er al goed mee overweg. Er zijn zelfs al een aantal van mijn ontwerpen geprint/gerealiseerd. En zijn te koop in mijn webshop.
Ik moet zeggen, er zit echt potentie in. Als je ziet op welke gebieden er al goed gebruik wordt gemaakt van deze nieuwe technieken. Kan je niet anders dan beamen dat dit de toekomst is.

Wat mij opvalt is dat de nieuwe generatie goudsmeden al wel gebruik maakt van deze nieuwe technieken. Maar dat de goudsmeden en ontwerpers er in het buitenland (Amerika, Rusland, China, etc.) ons mijlen ver vooruit zijn. Het lastige is dat er niet echt een goede opleiding is op dit gebied. Op De vakschool in Schoonhoven, krijgen de studenten op dit moment les met het programma Rhinoceros. En dat is goed. Want dit is wel de toekomst. Toch is het ontwerpen met de computer een vak op zich. En vraag ik me af hoe de goudsmeden en sieraadmakers deze nieuwe technologie gaan gebruiken in de toekomst.

 

Een ding staat voor mij vast; Ik ga er hele mooie sieraden mee ontwerpen EN maken !

 

 

Bekijk animaties van 3d-tekeningen op mijn youtube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UC2U8nZZRhpnfurAjCyHrZ4w

 

 

 

 

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.