Hoe test ik Platina ?

Stel je hebt een prachtige ring met een mooie edelsteen gekregen, geërfd, of gekocht. En je hebt het vermoeden dat de ring is gemaakt van Platina. Maar je weet het niet zeker… En je vraagt jezelf af “Hoe test ik platina” !?

Hoe kom je er nu achter of jouw ring van het kostbare en bijzondere Platina is ?

Hoe test ik Platina ?

Of de ring nu gloednieuw of in gebruikte staat is, het identificeren van platina in een ring kan de moeite waard zijn.

Wij hebben een aantal methoden voor je om er achter te komen of jouw sieraad van Platina is gemaakt.

Methode 1
Gebruik een vergrootglas of een loep van een juwelier om de stempeltjes op de ring te bestuderen. Kijk op aan binnenzijde de ring voor gedetailleerde letters of cijfers. Als je in ring een “PT” symbool, “900 PT” of “950 PT” stempels vind, dan is de ring zeker platina. Als de ring een 9K, 10K, 14K, 18K, 22K toont, met of zonder een reeks van drie nummers, dan is de ring zeker niet van Platina.

Methode 2
Gebruik een platina toetswater. Toetswater is een zuur om te controleren of de ring van platina is. Door een streepje van het metaal aan te brengen op een speciale toetssteen en er vervolgens wat van dit zuur op aan te brengen. Dit zuur lost nl. alle andere metalen op, behalve Platina. Als het streepje dat je op de steen hebt gezet niet oplost. Is jouw sieraad zeker van Platina.

Methode 3
Weeg de ring en vergelijk deze met een andere ring van vergelijkbare grootte waarvan je weet dat die van goud is. Gebruik een digitale weegschaal. Bij voorkeur een die een nauwkeurig resultaat geeft. Leg de ring op de digitale weegschaal en het gewicht in gram wordt weergegeven. Het soortelijk gewicht van Platina is veel hoger dan dat van goud. In verhouding zal de Platina ring dus een stuk zwaarder zijn. Je mag verwachten dat hij ongeveer 50% meer weegt.

Methode 4
Laat de ring aan een juwelier of goudsmid zien. Over het algemeen zal een professional de ring direct kunnen beoordelen zonder uitgebreide tests uit te voeren. Voor de meeste professionele juweliers is platina visueel herkenbaar en identificeerbaar op basis van gewicht. Daarnaast kan een juwelier of goudsmid een chemische analyse test uitvoeren om met 100 procent nauwkeurigheid te bepalen of de ring van Platina is. Soms tegen een kleine vergoeding.

Platina is een edelmetaal dat waardevol en zeer geschikt is voor het ontwerpen van sieraden. Ringen die zijn gemaakt van Platina worden vaak gebruikt om een ​​mooie Diamant of andere bijzondere edelsteen in te zetten. De zeldzaamheid, duurzaamheid en vooral de uitstekende witte glans van Platina maken het een van de meest populaire metalen voor een verlovings- en/of trouwring.

Interessant:  Vanwege de kleur van platina, wordt het vaak verward met gerhodineerd witgoud of zilver. Dit komt vooral omdat de laag rhodium die op het witgoud of zilver is aangebracht. Erg lijkt op de kleur en harde glans van Platina.

    Lees meer over rhodineren in ons artikel
    Wat is rhodineren?”

    Vergelijkbare berichten