Wat is Platineren?

U heeft vast wel eens gehoord of gelezen dat een sieraad is geplatineerd.
Maar wat is Platineren eigenlijk ? Lees verder en dan weet u precies wat het is en waarom het gedaan wordt.

Doorgaans zijn witgouden sieraden altijd voorzien van een Platinalaag. De kleur van witgoud is eigenlijk een beetje gelig. Dit komt omdat het metaal voor minimaal 58,5% bestaat uit geel goud. Om deze gelige kleur te maskeren wordt het sieraad voorzien van een witte laag Platina.

Tegenwoordig wordt het ook veel met zilveren sieraden gedaan. Om te voorkomen dat ze verkleuren tijdens het dragen. De laag van Platina fungeert als een harde beschermende laag en zo voorkomen we dat het zilver aan de lucht of door andere invloeden verkleurt.

Wilt u weten of uw sieraad geplatineerd is ? Hier zijn drie eenvoudige manieren om er achter te komen.

 • Methode 1
  Bekijk het sieraad onder een felle lamp. En let vooral op de onderkant van de ring waar jouw vinger in contact komt met alle wat je vast pakt. Als de ring geplatineerd is, zal het gelige goud enigszins zichtbaar zijn door de dagelijkse slijtage van de ring.
 • Methode 2
  Laat het sieraad aan een juwelier of goudsmid zien. Als de ring niet is gedragen, kan de juwelier of goudsmid je vertellen of de ring is geplatineerd of dat een ander materiaal is zoals zilver of platina. Als je geen juwelier in de buurt, kun je de de ring onderzoeken op stempels. Bij voorkeur met een vergrootglas. Er zal waarschijnlijk een stempel in staan zoals “14k”, “18k”, “585” of “750”. Om aan te geven van welk gehalte goud de ring is gemaakt. Als je deze stempel ziet en de ring is zilverkleurig, is deze geplatineerd.
 • Methode 3
  Hou het sieraad gedurende langere tijd in de gaten. Als de ring zijn wit zilveren kleur meerdere jaren behoudt, zonder enig kleurverschil te vertonen, is de ring mogelijk niet geplatineerd en is het waarschijnlijk helemaal van platina. Hier worden ook sieraden van gemaakt. Dit is een duurzamer en waardevoller materiaal is dan witgoud of zilver.

Nog meer vragen of opmerkingen over het platineren van sieraden?
Stel ze in een reactie hieronder of stuur een bericht.

  Lees meer over Platina in ons artikel
  Hoe test ik Platina?

  Tip: Laat je ring opnieuw Platineren om zijn mooie witte glans te behouden. Een Platina laag is niet permanent en slijt door gebruik vanaf. Afhankelijk van de dikte van de Platina laag en hoe u het sieraad gebruikt.  U het sieraad het beste eens per jaar of per halfjaar opnieuw laten Platineren.

  Let op: Doe uw ringen af als u met uw handen werkt. Zoals de afwas, schoonmaken, etc. Zo voorkomt u onnodige slijtage.

  Vergelijkbare berichten